Assessments
Als organisatie wil je de juiste mensen op de juiste positie. Daarvoor neem je mogelijk nieuwe mensen aan, wil je weten waar medewerkers staan in hun loopbaan of hoe je hun ontwikkeling vorm kan geven. Maar hoe weet je of mensen beschikken over de juiste capaciteiten? Wat hebben zij in huis? En passen zij bij de bedrijfscultuur? Belangrijke vragen die je graag vooraf wilt beantwoorden. Een assessment is de beste manier om iemands toekomstige werkgedrag en de kans op werksucces in kaart te brengen. Bij een assessment kijken we naar de kennis, vaardigheden, persoonlijkheid, drijfveren en ambities van een persoon. We zorgen ervoor dat de organisatie inzicht krijgt in de deelnemer én geven de deelnemer handvatten om zich te ontwikkelen.
Hoe doen we dat?
Assessments zijn altijd maatwerk. Daarom stellen we voorafgaand aan ieder assessment eerst vast waarvoor het assessment dient. Welke specifieke rol gaat het om? Wat zijn de verwachtingen in de organisatie van deze rol? Wie zijn de kandidaten? Deze vragen zetten aan tot nadenken en creëren een belangrijke basis voor het assessment. Het assessment zelf bestaat uit verschillende onderdelen zoals persoonlijkheidsvragenlijsten, capaciteitentests, gedragssimulaties, schriftelijke opdrachten en persoonlijke interviews. Hierdoor brengen we onder andere toekomstig werkgedrag, persoonlijke drijfveren en het zelfbeeld van de deelnemer in kaart. De deelnemer doorloopt een vol programma waarin hij steeds meer inzicht krijgt in zijn krachten en ontwikkelpunten.
De psychologen van Akerendam werken actief samen met sleutelpersonen uit de organisatie van de opdrachtgever. Deze zogenoemde vakassessoren – zoals een leidinggevende of een HR-specialist – krijgen vooraf een training om deelnemers objectief te observeren en te beoordelen. Door vakassessoren te betrekken, zorgen we ervoor dat de organisatiecultuur onderdeel wordt van het assessment. Bovendien helpt het de organisatie om na het assessment de vervolgstappen vorm te geven en medewerkers goed te begeleiden.
“In een assessment brengen we het toekomstig werkgedrag, persoonlijke drijfveren en het zelfbeeld van de deelnemer in kaart”
Processtappen
- Intake met de opdrachtgever
- Training vakassessoren
- Voorbereiden deelnemer
- De assessment dag
- Evaluatietraject
Intake met de opdrachtgever
We bereiden het assessment samen met de opdrachtgever door. We onderzoeken welk gedrag essentieel is in die (toekomstige) functie en brengen de werkcontext en de gewenste ontwikkelingen in kaart. Zo creëren we samen het kader en de norm voor het assessment. Op basis van deze intake bepalen we het programma en welke personen uit de organisatie optreden als vakassessoren. Daarnaast bepalen we welk werk- en denkniveau de organisatie van de kandidaten verlangt.
Training vakassessoren
Vooraf doorlopen de aangestelde vakassessoren een korte training. Zij leren om objectief te observeren en te beoordelen. Belangrijk voordeel is dat de vakassessoren leren om gedrag van deelnemers te vertalen naar de werkomgeving. Dat helpt bij het coachen en beoordelen van de deelnemers, maar ook bij andere medewerkers die al actief zijn in de organisatie.
Voorbereiden deelnemer
De deelnemers kunnen zich vooraf ook voorbereiden. Voor het assessment nemen we telefonisch contact op en bespreken we wat de deelnemers kunnen verwachten. Ze hebben dan de mogelijkheid om vragen te stellen en geven ze tips ter voorbereiding. We willen dat de deelnemers zich van hun beste kant kunnen laten zien.
De assessment dag
Het assessment duurt voor de deelnemers meestal een dag. Opdrachtgevers die ervoor kiezen om als assessoren aanwezig te zijn tijdens de dag, zijn ongeveer een halve dag bezig. De deelnemers worden gedurende de dag persoonlijk begeleid door een psychologisch assistent.
Evaluatietraject
Wij willen dat de deelnemers de resultaten gebruiken om hun werkeffectiviteit te vergroten. Het assessment leidt dus niet alleen tot een rapport. We bespreken de uitkomsten eerst persoonlijk met de deelnemers. Daarin krijgen ze de ruimte om te vragen stellen, laten we zien hoe ons beeld van hen is opgebouwd en wat de uitkomsten van het rapport zijn. Waar lopen deelnemers tegenaan en hoe kunnen ze daar effectief mee omgaan? Het rapport biedt ook concrete handvatten en ontwikkeltips.
Wat kun je hiermee?
Het assessment biedt vooral concrete handvatten voor de deelnemers en de organisatie om mee verder te gaan. We stimuleren deelnemers en leidinggevenden om het resultaat van het assessment samen te bespreken en te gebruiken om hun werkeffectiviteit te vergroten.
Ontwikkeling van mensen
Wil jij dat je mensen zich blijven ontwikkelen door nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden te leren? Lees hier hoe we jouw mensen kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling.
Adviseren en beïnvloeden
Wil jij ervoor zorgen dat jouw mensen hun stakeholders effectief beïnvloeden of (nieuwe) klanten beter adviseren? Lees alles over onze trainingen voor adviseren en beïnvloeden.
Ontwikkeling van leiderschap
Wil jij de effectiviteit van jouw leiders verbeteren, ze klaarstomen voor veranderende situaties of hun teams beter laten samenwerken. Bekijk nu welke leiderschapsmodules we aanbieden.
Iemand die perfect lijkt, is niet altijd het meest geschikt
“Weet je wel zeker dat die perfecte kandidaat jouw vacature met succes gaat invullen? In één of twee sollicitatiegesprekken ga je dat nooit achterhalen. Vergroot de kans dat je de meest geschikte kandidaat oppikt en verklein je risico’s met een assessment center.”
Laury is een bevlogen arbeids- en organisatiepsycholoog die ervoor zorgt dat individuen en teams het beste uit zichzelf halen.