Terug naar overzicht

Wat zoete aardappel en verander­manage­ment met elkaar te maken hebben

In het dagelijks leven heb je veel aanpassend vermogen nodig. Je mist je bus. Of de zoete aardappel is uitverkocht terwijl er vanavond zoete aardappel-bonen wraps op het menu staan. Oftewel: dingen gaan niet zoals je wil dat ze gaan.

Ons hoofd heeft verschillende manieren om hiermee om te gaan, en dat gebeurt in 5 fases. Leren omgaan met verandering en leren leidinggeven begint bij het herkennen van die fases. Dat is de kern van systemisch transitiemanagement. Of er nou op je werk een grote organisatieverandering gaande is, of je opeens moet koken zonder zoete aardappel.

Fase 1: Urgentie
Help, er is geen zoete aardappel. Nu moet ik iets anders verzinnen.

Het is de 4e week op rij dat je zoete aardappelen-bonen wraps eet, en je weet dat het tijd is voor iets nieuws, maar het komt er niet van. Want zoete aardappelen-bonen wraps zijn lekker, en je kunt het inmiddels met je ogen dicht maken. Lekker makkelijk. De urgentie ontbreekt. Maar dan: een leeg schap. Geen zoete aardappelen. En er is geen alternatief. Kleine paniekaanval. Je moet iets nieuws bedenken.

Zo kan dat ook in je organisatie gaan: je voelt dat iets anders moet, maar hoe het nu gaat is comfortabel. Je hebt gekeken naar alternatieven, waarbij je nog wel op dezelfde voet door kan gaan (lees: zoete aardappelen uit de diepvries, of kan cassave ook?), maar ook dat werkt niet. En zie daar: de urgentie. Je moet het over een andere boeg gooien.


Fase 2: Loslaten
Ik vind het echt balen dat er geen zoete aardappel is. Maar het zij zo.

Ergens baal je nog dat het oude vertrouwde niet heeft gewerkt. En afscheid van nemen van iets waar je aan gewend bent is lastig.

Fase 3: Het niet weten
Nu moet ik iets anders verzinnen, maar ik weet niet wat.

Inmiddels weet je dus dat je moet stoppen met het oude en heb je het losgelaten. Fijn, zal je denken. Maar niets is minder waar. Nu komt de onzekerheid, het ongemak en de twijfel. Je moet iets nieuws verzinnen, maar hebt geen idee wat. Sta je dan bij de schappen, of de stakeholdersmeeting, leeg voor je uit te staren.

Fase 4: Creatie
Oké, ik ga een compleet ander recept uitproberen. Maar wat? 

Maar in die leegte, ontstaat iets moois: een nieuw idee. Het is nog maar een beginnetje, maar eindelijk gaat het creatieve balletje rollen en kun je gaan brainstormen. Je stort je volledig in de creatieve chaos. In deze fase is alles goed. Halve ideeën. Compleet willekeurige plannen. Anything goes. Ook je team heeft de knop omgezet: j ullie gaan aan de slag met het nieuwe idee tot het eindresultaat daar is: het wordt pasta pesto. (Of een nieuwe indeling van de interne teams)

Fase 5: Nieuw begin
Heb ik alles voor dit nieuwe recept? Mooi. Let’s cook.

Je bent eindelijk aangekomen waar je reikhalzend naar uit hebt gekeken: Het Nieuwe Begin. Maar voordat je volle vaart vooruitgaat, is het goed om nog even een pas op de plaats te maken. Vraag jezelf af: heb je alle ingrediënten in huis om de verandering in je organisatie een succes te laten worden? Niets over het hoofd gezien? Mooi. Leg je keukengerei maar klaar.

Let’s cook

Geen zoete aardappel-bonen wraps dus. Maar wel pasta pesto. Ook lekker. Zo gaat het ook met veranderingen in een organisatie. Groot of klein maakt niet uit: je moet je leren aanpassen. Als mens, als team, als bedrijf. En soms raak je in de knoop. Hoort erbij. Uiteindelijk kom je eruit en ga je knopen doorhakken.

Op zoek naar een alternatief voor de zoete aardappel? Is het tijd om te veranderen, maar kun je wat hulp gebruiken? Wij helpen je graag. Zodat je organisatie op stoom komt en blijft.

Over de auteur