Waarom je Agile transformatie nog geen succes is

3 min
Marlies van Eijsden | Arbeids- en Organisatiepsycholoog

Oké. Je hebt als organisatie de keuze gemaakt om Agile te werken. Je team scrumt, er zijn demo’s, veel post-its en stand-ups. Wat je uit de boeken hebt geleerd, pas je toe. Maar toch voelt het alsof de transformatie niet helemaal van de grond komt. Hoe dat kan? Waarschijnlijk heb je deze 3 dingen over het hoofd gezien.

               
           

1. Gebrek aan urgentie
Onbekend maakt onbemind. Dat geldt zeker bij zo’n grote verandering. De oude vertrouwde manier van werken voelt namelijk comfortabel, en de nieuwe manier van werken eng. Daarom is het belangrijk dat het team weet: Agile werken is hoe we het gaan doen. Er is geen andere keuze. Punt. Is die urgentie niet duidelijk genoeg? Dan zal het team de stap niet volledig maken en zich vastklampen aan het oude.

2. Het systeem verandert niet mee
Bij een Agile transformatie zien we vaak dat organisaties allerlei dingen veranderen op procesniveau, maar iets cruciaals vergeten: het systeem. Iets Agile noemen of met je team scrummen is niet genoeg. Het gaat erom dat het systeem Agile is.

Dat betekent dat de omgeving waarin het team opereert, het team zelf en de mindset van de teamleden Agile moet zijn. De Agile mindset, ‘er is altijd ruimte voor verandering’, moet in het hele systeem omarmd zijn. Om dat voor elkaar te krijgen is een missie en visie noodzakelijk, maar niet voldoende. De gewenste situatie moet duidelijk uitgewerkt zijn in termen van gedrag, voor alle betrokkenen en rollen. Zo maak je het concreet.

3. Achteroverleunen na succes
Als je denkt dat je er bent, dat je transformatie afgerond is, dan is dát het moment om alert te zijn. Bij Agile werken is verandering de regel, niet iets eenmaligs. Sta je stil? Dan loop je eigenlijk achteruit. Stoppen met veranderen is geen optie meer; constante verandering is je nieuwe status quo.

Denk je dus dat je klaar bent met veranderen? Ga dan actief op zoek naar mogelijke verbeteringen en kijk hoe je nóg beter op de klantvraag kunt inspelen.

Als je deze 3 dingen in het oog houdt, kun je stappen maken in je Agile transitie. Pas dan is het mogelijk om van je transitie een succes te maken. Heb je de transitie ingezet, maar vallen de resultaten nog wat tegen? Wij denken graag met je mee hoe het anders kan.

Stuur een berichtje naar Marlies.  De koffie staat klaar.

Over de auteur

Nieuwsgierige arbeid- en organisatiepsycholoog. Doet graag onderzoek en is goed in de juiste vragen stellen. Vindt dat je gedrag altijd vanuit verschillende perspectieven moet bekijken. Eerlijk, Betrokken, Nieuwsgierig.