Collega’s komen en collega’s gaan. Da’s jammer. Of juist leuk. Eén ding is zeker: het verandert de dynamiek binnen het team. Iets dat vaak onderschat wordt door leidinggevenden. Vaak ligt de focus op een goede onboarding van een nieuwe collega. Maar het is minstens zo belangrijk om te kijken naar het bestaande team. Wij zetten de twee perspectieven voor je naast elkaar.
De nieuwe collega
Beginnen met een nieuwe baan is altijd spannend. Of het nu je eerste of zoveelste baan is. Uiteraard wil je je nieuwe collega een vliegende start geven.
Dat doe je door aandacht te geven aan de volgende punten.
Leer elkaar écht kennen
En neem daar de tijd voor. Heb je bijzondere hobby’s? Waar krijg je energie van? Wat is je grootste ergernis? Door elkaar te leren kennen als mens creëer je een band, en daarmee een gevoel van veiligheid. En in die veiligheid werkt iedereen beter.
Neem de nieuwe collega mee in jullie omgangsvormen
Hoe doen we de dingen hier? Bijvoorbeeld: ‘Bij het halen van koffie, kijk je altijd even of iemand anders ook wil.’ Zo zorg je ervoor dat de integratie soepel verloopt en voelt iemand zich sneller thuis.
Zorg in het begin voor voldoende feedback
Ook later natuurlijk – maar een nieuwe collega heeft in het begin vaak twijfels over hoe ze het doen. Laat diegene niet wachten tot het einde van de proefperiode, maar geef complimenten als iets goed gaat en opbouwende feedback als iets beter kan.
Het bestaande team
Dat iemand komt of gaat, heeft ook invloed op het bestaande team. Het is dus belangrijk dat je scherp bent op de gevolgen hiervan. Zorg er niet alleen voor dat de nieuwe college goed landt, maar dat het bestaande team ook blijft schitteren. Dat doe je door op de volgende punten te letten:
Bespreek de rolverdeling
Vind er een herverdeling in de rollen plaats? Wees open en maak het bespreekbaar. Het is nou eenmaal frustrerend als een van je favoriete taken naar iemand anders gaat. Als je hierover praat, smoor je al een groot deel van die frustratie in de kiem.
Scherp de gezamenlijke doelen aan
Die kunnen nogal vervagen als je het er lang niet over hebt. De komst van een nieuwe collega is een mooi moment om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Waar doen we het ook alweer voor? En wat zijn onze prioriteiten?
Begin je teamoverleg met een incheckmoment
Hoe zit iedereen in de wedstrijd? Door daar samen openlijk over te praten, creëer je weer dat gevoel van veiligheid. En dat zorgt er later in het overleg voor dat mensen zich durven uit te spreken. En pas dan kun je als team stappen zetten.
Kortom: heb oog voor beide kanten
Bij een teamwisseling is het dus belangrijk om altijd oog te hebben voor beide kanten: oog voor de nieuwkomer en voor het bestaande team. Maar goed dat de evolutie ons twee ogen heeft gegeven. Doe je dat, dan zul je zien dat een teamwissel niet iets vervelends is, maar dat het een kans is om het team naar een hoger niveau te tillen.
Hulp nodig daarbij? Wij helpen je graag.
Over de auteur
Arbeids- en organisatiepsycholoog vol compassie. Zet organisaties in beweging door te prikkelen anders te denken en anders te doen. Staat altijd open om iets nieuws te proberen. Bewondert mensen die over hun ongemak heen stappen. Speels – Vol compassie – Confronterend
Over de auteur
Betrokken organisatieadviseur en teamcoach. Zoek altijd hoe ze mensen in beweging krijgt. Creëert opening voor verandering en verbetering. Gelooft dat mensen meer kunnen dan zij vooraf denken. Persoonlijk – Enthousiast – Scherp