Leiderschapstraining

Leiderschap staat nooit stil! De werkomgeving en werkzaamheden van organisaties veranderen voortdurend, waardoor ook leidinggevenden nieuwe competenties moeten ontwikkelen. Alleen zo zorgen organisaties ervoor dat leidinggevenden dezelfde taal spreken, samen visie ontwikkelen en vanuit die visie handelen. Bij Akerendam bieden we op maat gemaakte leiderschapstrainingen. We leiden talentvolle mensen op om te excelleren in hun rol. We ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe leiderschapsstijlen. En we trainen leidinggevenden die worstelen met hun nieuwe rol na een transitie.

Hoe doen we dat?

Effectieve trainingen zijn verankerd in jouw organisatie. Ze helpen de organisatie verder en dragen bij aan de ontwikkeling mensen en teams. Tijdens de training leren deelnemers hun eigen gedrag en patronen en dat van andere mensen te herkennen. We helpen leidinggevenden om de vaardigheden waarover ze al beschikken te verbeteren, ineffectieve patronen te doorbreken, nieuw functioneel gedrag aan te leren en ervoor te zorgen dat ze teams creëren die effectief en prettig samenwerken. 

De cases en vragen van de deelnemers staan daarbij centraal. Tijdens een leiderschapstraining stellen we graag ook een leidinggevende uit je organisatie aan als vaktrainer. Die persoon waarborgt dat de geleerde inzichten en vaardigheden ook in de praktijk worden toegepast. 

“We leiden talentvolle mensen de fijne kneepjes van leiderschap en ondersteunen ervaren leiders bij hun worstelingen”

Proces

Intake 

We onderzoeken samen met de opdrachtgever of dit instrument past bij de vraag. Zo ja, dan bespreken we ook de inhoud en vervolgstappen van het traject.

 

Voorbereiding

Vooraf onderzoeken we met je wat de gewenste ontwikkeling is; voor wie die geldt; waarom die belangrijk is en wat die moet opleveren. Op basis van dat onderzoek ontwikkelen we een programma waarin je als opdrachtgever een altijd actieve rol speelt. We denken na over een manier waarop we de deelnemers al voor de training kunnen activeren. Bijvoorbeeld door een voorbereidende opdracht, een vragenlijst af te nemen voor 360 gradenfeedback of met een assessment.


Trainingen

De leiderschapstraining vindt plaats in groepsverband waarbij we psychologische modellen vertalen naar de praktijksituatie van de deelnemers. Trainingsacteurs ondersteunen de deelnemers bij het leren van nieuwe vaardigheden. Waar mogelijk sluit de vaktrainer aan om te helpen bij de training, om het effect van de training in de praktijk te vergroten. De getrainde deelnemers gaan vervolgens de nieuwe kennis, ervaringen en vaardigheden aan de slag in de praktijk.

Evaluatie traject

Tijdens de evaluatie blikken we terug op de beoogde doelstellingen, het rendement van het traject en stellen we vast wat voor het vervolg handig is.

Wat kun je hiermee?

In jouw organisatie creëer je effectieve leidinggevenden die dezelfde taal spreken, over de juiste competenties beschikken en effectief handelen. Zij weten elkaar te vinden als dat gewenst is, nemen verantwoordelijkheid, versnellen en verdiepen. Zij zijn in staat ook in de toekomst in hun rol effectief te blijven. Leidinggevenden die blijven nadenken, zich kunnen aanpassen, blijven leren!

Ontwikkeling van leiderschap

Wil jij de effectiviteit van jouw leiders verbeteren, ze klaarstomen voor veranderende situaties of hun teams beter laten samenwerken. Bekijk nu welke modules we aanbieden voor het ontwikkelen van leiderschap.

Ontwikkeling van teams

Hoe zorg je ervoor dat teams zich blijven ontwikkelen, zelfstandig opereren en ook echt als team samenwerken? Ontdek hier wat Akerendam voor de ontwikkeling van jouw teams kan betekenen.

Feedback is geen cadeautje! Feedback doet pijn…

“Loop je op eieren als je iemand feedback wilt geven? Dat kan ook anders! Als je de psychologische mechanismes en achterliggende patronen van communicatie begrijpt, wordt het veel makkelijker om mensen duidelijk en effectief aan te spreken.”

Organisatiepsycholoog Coenraad helpt organisaties met complexe ontwikkelprocessen en brengt groepen in beweging.