Voorbereiden assessment

Waar liggen jouw krachten en aandachtspunten? Een assessment is een objectieve beoordeling van jouw potentieel, capaciteiten en vaardigheden. Zo krijg je een goed beeld waar je op dit moment in je carrière staat. Met een assessment weten jij en je (potentiële) werkgever precies hoe jij je het beste kunt ontwikkelen en richting geeft aan je toekomst. Mooi, maar wat houdt een assessment precies in? Hieronder leggen we je uit wat je kunt verwachten en hoe jij jezelf kunt voorbereiden op een assessment.

Voorbereiden assessment

Waar liggen jouw krachten en aandachtspunten? Een assessment is een objectieve beoordeling van jouw potentieel, capaciteiten en vaardigheden. Zo krijg je een goed beeld waar je op dit moment in je carrière staat. Met een assessment weten jij en je opdrachtgever precies hoe jij je het beste kunt ontwikkelen en richting geeft aan je toekomst. Mooi, maar wat houdt een assessment precies in? Hieronder leggen we je uit wat je kunt verwachten en hoe jij jezelf kunt voorbereiden op een assessment.

Wat is een assessment?

In een assessment brengen we je toekomstige werkgedrag en kans op werksucces in kaart. Gedurende een dag doorloop je volgens een methode verschillende simulaties, individuele tests en persoonlijke gesprekken. Na het assessment kijken we met jou en je (potentiële) werkgever vooruit: wat willen en kunnen jullie met deze kennis? De insteek van een assessment verschilt per persoon. We onderscheiden drie specifieke vragen waar een assessment antwoord op kan geven.

 

Potentieel In hoeverre ben jij geschikt voor een specifieke functie of rol en hoe kan je (potentiële) werkgever jou helpen deze rol effectief uit te voeren?
Ontwikkeling Hoe kan jij je het beste ontwikkelen en hoe kan je (potentiële) werkgever jou hierbij ondersteunen?
Loopbaan Wat is de volgende stap in jouw carrière? Welke functie en wat voor werk past het beste bij je gedrag, groeimogelijkheden en ambitie?
“In een assessment brengen we je toekomstige werkgedrag en kans op werksucces in kaart”

Hoe ziet de dag eruit?

In het assessment word je begeleid door een persoonlijke psychologisch assistent. Hiervan krijg je advies en uitleg over de verschillende onderdelen. De assistent maakt je wegwijs en staat voor je klaar bij al je vragen. Het assessment is volledig ingericht op jouw ontwikkeling.

Het assessment bevat altijd een interview. Hoe ben je op je huidige plek terechtgekomen? Wat motiveert je? Wat zijn je ambities? En welke sterke punten en leerdoelen zie je zelf? Daarnaast doe je simulaties met acteurs, om te kijken hoe jij je gedraagt in situatie die relevant zijn voor je (nieuwe) functie of rol. Afhankelijk van de vraag gebruiken we daarnaast ook andere instrumenten tijdens het assessment zoals schriftelijke opdrachten, persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitentests.

We betrekken meestal ook leidinggevenden of HR-vertegenwoordigers van je (potentiële) werkgever bij het assessment. Zij krijgen een training om objectief mee te observeren tijdens de simulaties. Daardoor krijgen ze een beter beeld hoe je functioneert in een specifieke rol. Bovendien helpt het je (potentiële) werkgever om je na het assessment beter te begeleiden.

“Het assessment is volledig ingericht op jouw ontwikkeling”

Wat kun je met de uitkomsten van een assessment?

Onze ambitie is dat je het resultaat van het assessment kunt gebruiken om je werkeffectiviteit te vergroten. Daarom ontvang je na afloop een rapport dat we altijd persoonlijk met jou bespreken. Tijdens deze evaluatie kun je al jouw vragen stellen, om te begrijpen hoe ons beeld van jou is opgebouwd en wat de consequenties daarvan zijn. Waar loop je tegenaan en hoe kan je daar effectief mee omgaan? Het rapport biedt daarnaast ook concrete handvatten en tips om te ontwikkelen.

Voorbereiding en wat je zelf kunt doen

Voorafgaand aan een assessment ontvang je een uitnodiging. Daarin vind je alle informatie over de procedure, het doel van het assessment, de locatie en het tijdstip. Uiteraard begrijpen we dat een assessment best spannend kan zijn. Daarom bellen we je vooraf even om al de vragen die je hebt te beantwoorden. Het programma en de specifieke opdrachten krijg je op de dag zelf.

Tijdens een assessment moet je voornamelijk jezelf laat zien. Wat kun je zelf voorbereiden? We hebben drie praktische tips voor je.

Drie praktische tips

Wees uitgerust
Zorg dat je lekker in je vel zit. Een assessment betekent een intensieve dag. Zorg dat je goed uitgerust aan die dag begint. Vertrek op tijd van huis en bedenk wat voor jou de meest ontspannen manier van reizen is. Als je ver weg woont, boek dan eventueel een hotelovernachting in de omgeving van Hilversum. Wij helpen je hier graag bij.

Een positieve kans
Zie het assessment als een positieve kans. Een assessment kan spannend en confronterend zijn. Zeker als het om een functie gaat die je graag wilt hebben. Het assessment is echter vooral een waardevol instrument dat je handvatten biedt om verder te komen in je carrière. Het is een objectief en onafhankelijk onderzoek dat volledig is gericht op jouw ontwikkeling.

Test jezelf! 
Uit onderzoek blijkt dat deelnemers met testervaring een voorsprong hebben op deelnemers die nog nooit een psychologische test hebben gedaan. Kijk bijvoorbeeld eens op IXLY Oefentesten.

Ontzettend waardevol dat ik meekijk als vakassessor!

“Akerendam helpt ons om het toekomstig werkgedrag van potentiële medewerkers beter en objectiever te voorspellen. Ik ben ontzettend blij met de samenwerking vanwege hun grote betrokkenheid, de scherpe vragen die me aan het denken zetten en mijn rol als vakassessor bij assessments. Door de huiselijke sfeer en de goede begeleiding, ervaren onze kandidaten het ook écht als een cadeautje. En ik krijg altijd concreet advies, gekoppeld aan onze werkcontext én de ontwikkeling van de kandidaat.

Angelique van der Loo, HR-manager bij Sectorinstituut Transport & Logistiek